Morning1(1)

Northwest business center

Northwest business center

Type:
Location:
Client:
Year:
More info.:
Office building 
Dubai, U.A.E
Dewan
2009
Under Construction

The site offers an interface between the town and an internal usage of the building. The design extrapolates this situation in terms of volume, positioning on the plot of land, and internal organization.

The project creates an optimum volume with an external facade covered with a locally produced stainless steel skin mixes with natural stone cladding, in three different finishes – satin, mirror, and matte – creating a kinetic effect reflecting the sunlight. This covering allows the building by turns to disappear into the clearness of the sky and to reflect light intensely.

The central entrance is giving the attention for users with the contrast of the complexity of the facade openings grid, while broad transparent areas serve as catalysts for directing visitors towards the entrances to the building.

The internal organization of the building is clear. One axis between all offices spaces, thereby offering two entrances. The entire programme is grafted onto this axis, with the theatre on one side and the media library on the other. This axis serves as a dynamic arrangement of volumes and contrasting lights guide the visitor from this area towards either the media library or the theatre.

Yarshov

Ershiov Smart house

CURRENT INTERIOR PROJECT

A wonderful serenity has taken possession of my entire soul, like these simple lines of the design which makes you enjoy your own space.

main5 copy2

Emmar iconic mosuqe

we design a spiritual dream into reality

the focus of the proposal is simple: the layout of the courtyards and public space can accommodate up to 7,500 worshippers internally, has an accessible roof with a capacity to take 2,000 worshippers and up to 5000 in the plaza performing their prayers, the functions of a mosque is simplified to its fundamental needs which is providing a fully spiritual praying hall in the GF and FF with extension on the roof connected with the open plaza outside (to extends the place of worship into the city) with a central core contain the rest of services spaces like ablutions , vertical circulation elements, Library, security, media room…etc. the design provides by this way the best solution for internal and external circulation by having a short distance between praying area and services area and no contraction in order to increase the level of spirituality which one from our main focus points in the design.

it is a privilege to contribute to the ambitious rejuvenation in this sensitive new development in Dubai with a careful and considerate holistic master plan, and perhaps most importantly – religious tolerance is one of our greatest challenges today – politically, culturally and even urbanistically.

with the construction of the new Emaar mosque , we focused to have a design harmony and connectivity between one from the greatest icons in this area which is Creek Tower and the mosque , by extend the continuity for the freedom of design and the elegant of form from one hand , and extend the tower main access and the central axes into our design.
utilizing the two intersecting axes – the area redial grid as an extension for the tower design crossed with the orientation of Mecca – the form of the buildings are sculpted to send the message of unity out of the free strips which surround the mosque. the building is a circular shape so u receive the feeling of Containment.

 

It is known that prayer and all other acts of worship do not have their blessed effects in
the same person except by their permanence, because they are the nourishment of the heart and soul, getting together five times a day as instructed or every Friday for the afternoon where the Imam presents lectures not only on religious matters, contemporary matters and better ways to live in harmony with religious and contemporary concerns; It is the communal gathering of people that demanded for a large hall to pray and communicate with each other afterward.

The facade of the buildings feature vertical parallel solid louvers rotated with angles makes prayer see only the sky in any zone in the mosque and it opens more in the direction of Mecca in a magnificent lighten effect facing the prayers and you can see the water features which is reflecting the sky as well.

 

The design of the mosque comes through the understanding of the Holy Quran and its meanings, the Islamic message goals, and the praying value, to translate this spiritual values in the three-dimensional shapes and spaces, The design come out of a list of magnificent values and meaning will describe as the followings keywords:

1- The water
( وجعلنا من الماء كل شئ حي افلا يؤمنون )
(And made us of water all things alive, but they believe)
water causes the life of every living thing in the earth, science has proven that water is the important component in the composition of the cell substance, the building unit of each living organism or plant; the word water was mentioned in the Qur’an 63 times and often in the sense of grace. As for the water of great importance, God has warned the Almighty to know this blessing and perform its thanks.
Water occupied a prominent place in the Arab-Islamic culture, especially in the literary expression, where there is a lot of poetry and prose about the seas, rivers, clouds, rain and various water habitats, with praise from the fresh.
Like their predecessors in other civilizations, Muslims have been building cities and erecting cities, close to valleys and water springs, and wells and springs abound and tell now we see here in Dubai how we are digging the desert to extend the water channels to attach to this powerful source of like.
The mosque mass is surrounded with a water surface to ensure the concept of having a live building all the time.

2-Freedom
اً فمن شاء فليؤمن ومن شاء فليكفر »
Islam has respected the human mind and freedom. Islam has presented its clear evidence on the question of faith in God and its prophets, messengers, and legislation. He has addressed in man his mind, which is a means of understanding the facts and distinguishing between reality and mirage and wrong and right.
After asking the person to ask himself for what he believes, left him the freedom of faith and choice has shown him the ways that should be followed by the ways that should be left and is free in what he wants and then choose as God said:
“Whoever wishes, let him believe,
the free-form strips which surround the mosque and the circular shape of the building provide the feeling of Containment
and freedom.

3- The light
اللَُّ نُورُ السَّمَاوَاتِ وَالَْرْضِ مَثَلُ نُورِهِ كَمِشْكَاةٍ فِيهَا مِصْبَاحٌ الْمِصْبَاحُ فِي زُجَاجَةٍ الزُّجَاجَةُ كَأَنَّهَا كَوْكَبٌ دُرِّيٌّ يُوقَدُ مِنْ شَجَرَةٍ مُبَارَكَةٍ زَيْتُونَةٍ لَ شَرْقِيَّةٍ وَلَ غَرْبِيَّةٍ يَكَادُ زَيْتُهَا يُضِيءُ وَلَوْ لَمْ تَمْسَسْهُ نَارٌ﴿
(نُورٌ عَلَى نُورٍ يَهْدِي اللَُّ لِنُورِهِ مَنْ يَشَاءُ وَيَضْرِبُ اللَُّ الَْمْثَالَ لِلنَّاسِ وَاللَُّ بِكُلِّ شَيْءٍ عَلِيمٌ ) 35
Imam Ibn Abbas, says: The God is The light of the righteous, who guides his guidance from whom he wishes and shows him the right and inspired by his followers, the light is the light of the hearts of the true unity and the light of the secrets of lovers with his support, we always search for the light and , and we use this spiritual factor to enlighten the worshipers hearts.

 

4.The connection
﴾ عَلَى صَلَتِهِمْ دَائِمُونَ ﴿
It is known that prayer and all other acts of worship do not have their blessed effects in the same person except by their permanence, because they are the nourishment of the heart and soul, getting together five times a day as instructed or every Friday for the afternoon where the Imam presents lectures not only on religious matters, contemporary matters
and better ways to live in harmony with religious and contemporary concerns; It is the communal gathering of people that demanded for a large hall to pray and communicate with each other afterward. the facade of the buildings feature a vertical parallel solid louvers rotated with angles makes prayer see only the sky ( 4. to be connected) in any zone in the mosque and it opens more in the direction of Mecca in a magnificent lighten effect ( 3.The light) facing the prayers and you can see the water features which is reflecting the sky as well. windows which reference Islamic mashrabiya screens, and provide shading and privacy while maintaining a level of transparency. the light qualities of the mosque will change throughout the day as the light washes over the curved surfaces. 5.The Unity
﴾ واعتصموا بحبل الله جميعاً ولا تفرقوا واعتصموا بحبل الله جميعاً ولا تفرقوا ﴿
The designer adopted the basic elements of the mosque in the Islamic style, but the concept of interconnection among the worshipers. Come to express the idea of communication between the worshipers and there is a series of individuals, The domes and galleries are connected in a single mass.
the form of the buildings is sculpted to send the message of unity out of the free strips which surround the mosque. the building i a circular shape so u receive the feeling of Containment.

 

 

 

alex comp

Alexandria eastern harbor

Developing Alexandria eastern harbor Competition

Type:
Location:
Client:
Year:
More info.:
Harbor development
Alexandria
Bibliotheca Alexandrina
2005 – competition 2nd prize
The design team, Ameer Elgohery, Kamel Lokman

 

 

 

 

 

The Alex-Med Center at the Bibliotheca

Alexandrina has organized a ceremony for handing the prizes to the winners of the Architectural Competition for developing the Eastern Harbor and its waterfront, as well as we should respect the historical city Alexandria, it has been formed in an accumulative process over a long history. Architecture to be built in the center of such a city, unlike architecture in a new city where there is nothing pre-existing, should respect the collective history of the city and respond to historical values.

al-hashmi new render copy

Abu-Dhabi housing 2

Abu-Dhabi housing

Type:
Location:
Client:
Year:
More info.:
Private housing
Abu Dhabi, UAE
Mr.Alhashmi
2007
Design Proposal

The complex characteristics of the site required a comprehensive solution, taking into account the privacy solutions. The resulting building is composed of superimposed layers, developed longitudinally, creating a wide terrace run the entire length of the building to emphasize the horizontal progression of the units separations and by same entities providing an access to the residential units.

the depth on all facades using as an articulation, two bands enclose the structure in a unique geometry gesture, providing order to an otherwise fragmentary façade and serving as the identifying symbol of the building

Hassa-g

Abu-Dhabi housing

Abu-Dhabi housing

Type:
Location:
Client:
Year:
More info.:
Private housing
Abu Dhabi, UAE
Mr.Alhashmi
2007
Architecture design 

The project is located in the compound with a lack of view and direct vision to the compound center, together with a high-density master plan. It’s our mission to design a typical that overcomes those difficulties. Not only us figuring out the situation but our client also wondering on how to emerge the Privacy feeling and luxury living into those villas.

Angular, modernist geometry interprets the sense of protection given by the city character from the outside, using combines a series of materials and volumes; polished concrete floors throughout, generously sized bathrooms, and coherent, interspersed with more playful, contemporary inclusions such as textured plywood paneling, exposed concrete finishes, and simple structures.

final 02

Sand dunes

Sand dunes Culture and Entertainment Center

Type:
Location:
Client:
Year:
More info.:
Culture center
Cairo, Egypt
Development group
2007
Design Proposal

In this project, we tried to simulate a canyon experience, as canyon walls were resembled by glass walls, and the sand by the flow of the internal activities through the site. Our objective was to create acuity that will be extremely pedestrian-friendly with multi-level connections and filled with greenery. By introducing layers of the new ground like the striations found in the strata of the earth sand sediments, we hope to create a horizontal environment of greenery and nature.

 

Concrete Fashion Head quarter

The Concrete mall is located prominently on the main axis within Elshikh Zaied area in Cairo, Egypt.

The design has given equal attention to its three different uses office, workshops and retail and these three different types of uses go in three dimensions formed flow, in order to maximize their opportunities and viabilities within the user context, the parts of the building work together and act as a weft into the project spaces.

The Project designed by Invert Studios J.V. with MA studio

prop1

Metamorphic

Metamorphic Administration office

Type:
Location:
Client:
Year:
More info.:
Office building and retail
Dubai, U.A.E
Al-Asri Engineering Consultants
2007
Under Construction

The design goal was to leave a mark on the territory, expressing One’s values and vision, in line with the adjacent of the new shape for Dubai city, and in alignment with the principles of economic, and environmental sustainability, in continuity with the surrounding color schemes.

From the architectural point of view, the project embraces the main value: the business community as a core element integrated with the other new communities, symbolic and functional heart of the new Business Center.

the design searches their self-reference, originating a horizontal and democratic architecture; research and innovation towards new sustainability.

The building exterior is cladding with two distinct façade types, some spaces which is needed natural light more than the others is a glazed aluminum wall, with alternating clear window openings and a thin aluminum plate. The second façade type is also a glazed aluminum unitized curtain wall with horizontal louvers to reduce the direct sunlight. However, all of the units are glass that is treated with varying types of glass frit that altogether cover approximately seventy percent of the wall, protecting the interior from solar gain.